18.5.10

ADDENDUM
til noter og kommentar her.

Jeg er ved at læse Bengt Jangfeldts biografi Med livet som insats – berättelsen om Vladimir Majakovskij och hans krets. Til kredsen hører i allerhøjeste grad Lili Brik, som i hvert fald de første par hundrede sider (så langt jeg er nået nu) er næsten lige så meget hovedperson som Majakovskij selv. Men så er der et afsnit der lyder sådan her:
Lili bar livet ut på en stor hemlighet, som bara en annan person var invigd i: Roman Jakobson, som en gång av en "ren tillfällighet" blev vittne till en händelse som om den blev känd "helt skulle förändra Lilis biografi". Han avslöjade aldrig vad det rörde sig om men på frågan hur hemligheten skulle förändra hennes biografi om den kom ut svarade han: "Som förändringar förändrar."

HVAD?!! tænker man, det kan du da ikke bare skrive! Hvis en romanforfatter havde skrevet et sådant afsnit i sin roman og aldrig var vendt tilbage til det, ville man opfatte det som håbløst, koket, totalt undergravende. En sådan pistol KAN man bare ikke hænge op i første akt uden at nogen bliver skudt i tredje!

UPDATE:
For en noget anderledes oplevelse af den oprindelige diskussion se her.

Ingen kommentarer: